Sunday 17 July 2011

Att avgöra

Endast 23 sidor kvar. Klockan närmade sig tre på natten men han kunde inte sluta. Hur skulle det gå? Vem var mannen med silverhandsken och vem hade stulit Mr. Woodbright's plommonstopp? På de nästkommande sidorna skulle alla hans funderingar komma att besvaras. 23 ynka sidor, fyllda med svar! Greger ändrade ställning för den elfte gången denna natt och fortsatte, “du fixar det på en timme!“. En halv sida ner och bokstäverna blev mindre och mindre. Han lutade huvudet på ena handflatan, kvävde en gäspning och fokuserade på nytt. Efter tre kvarts sida var han tvungen att gnugga bort den grus som skymde hans sikt. Ögonen var i stort sätt helt rödsprängda nu. Skulle han spara de resterande sidorna till morgon dagen? Det var som sagt arbetsdag imorgon. En vanlig onsdags natt som helt skulle sabba torsdagen. Nån sida till fick det dock bli.

22 sidor kvar men fortfarande inga svar. Nu hade de i alla fall hittat ett par misstänksamma fotavtryck i snön...Greger kände sig tvingad att läsa vidare!

Han stirrade in i nattlampan, Visst var ljuset bländande, men han skulle vinna några minuter av extra energi. Greger kämpade på. Han puffade till kudden och la sig på rygg. Ett par meningar blev det, sen tog det stopp. Han vaknade till när boken gled ur greppet och slog till honom på näsan. Han la sig på magen igen. Han började om på sidan - fortfarande 22 kvar. Efter en stund kom han på sig att ha läst samma rad fyra gånger. “Tusan! Förlorad tid!”, tänkte han och fortsatte. Tröttheten var utpumpande men han kunde inte ge upp. 21 sidor kvar! Fotavtrycken i snön hade lett till en lada ägd av den bortgångna Fru Clarkson. Vem fanns i ladan? Var det här vart Mr. Woodbright's plommonstopp hade gömts? 20 sidor kvar!

“Nä, vad pysslar du med Greger. Nu får allt lägga av, jag måste ju upp tidigt imorgon” sa Gregers fru och släkte hans lampa. Så var det avgjort.

2 comments: